Mediation

U gaat uit elkaar. Als u getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap heeft of samenwoont met kinderen moeten er allerlei zaken worden geregeld. Sommige van die zaken zijn juridisch van aard, andere zakelijk of emotioneel.

Er zijn een aantal manieren om deze zaken te regelen. Zo kunt u ieder een advocaat nemen in de hoop wederzijdse afspraken te maken. Als u geen overeenstemming weet te bereiken kunt u samen met uw advocaat de punten van geschil voorleggen aan de rechter. U kunt ook kiezen voor mediation, maar wat is dat?

WAT IS MEDIATION

Mediation is een vorm van conflictbeheersing waarbij u in onderling overleg, met ondersteuning van een mediator, een geschil probeert op te lossen en tot afspraken komt. Het uitgangspunt bij mediation is dat u zelf richting geeft aan de inhoud van de gesprekken. U en uw voormalig partner bepalen dus wat belangrijk is op basis van de eigen behoeftes. Hierbij maakt het niet uit of de behoeftes juridisch, financieel of emotioneel van aard zijn. De afspraken die hieruit volgen doen dan ook meer recht aan u als persoon en uw situatie. Het doel van mediation is om duurzame afspraken te maken met het oog op de lange termijn.

VOORDELEN VAN MEDIATION BOVEN EEN JURIDISCHE PROCEDURE

Mediation heeft een aantal voordelen boven een juridische procedure waaronder de kosten. Dit is onder meer te verklaren door het feit dat u bij mediation samen aan tafel zit. Omdat u samen aan tafel zit bij één professional, en niet ieder een eigen advocaat hoeft in te schakelen, deelt u in de kosten.

Een ander belangrijk voordeel is dat u beiden de ruimte krijgt om aan te geven wat belangrijk is. Dit kunnen zorgen zijn, wensen of belangen. Omdat u samen in gesprek bent kunnen onjuiste veronderstellingen direct worden rechtgezet en komt u sneller tot de kern met tijdwinst als gevolg. Een ander voordeel is dat zowel u als uw voormalig partner op eenzelfde wijze gelijktijdig worden geïnformeerd. Dit voorkomt misverstanden.

Omdat u bij mediation meer vrijheid heeft dan bij een juridische procedure bestaat er meer ruimte om op eigen tempo creatieve meer persoonlijke oplossingen te bedenken. Afspraken die zijn gemaakt tijdens mediation sluiten dan ook vaak beter aan bij uw behoeftes.

Bij een juridische procedure werkt dit anders. Er is minder ruimte voor emoties, minder ruimte voor uw wensen en uw belangen. Hetzelfde geldt voor uw voormalig partner en uw kinderen. Het debat wordt gevoerd aan de hand van juridische stellingen waarbij er minder ruimte is om te gaan op hetgeen wat vaak echt belangrijk is.

DE VOORDELEN VAN MEDIATION OP EEN RIJ

– Minder kosten. U hoeft maar één professional in te schakelen          en het traject is korter.
– Minder tijd. U komt sneller tot de kern.
– Meer ruimte voor uw persoonlijke belangen.
– Beter geïnformeerd over elkaars wensen.
– Emotionele conflicten zijn minder of minder hevig.
– U heeft de mogelijkheid om op maat gemaakte afspraken te maken.

WANNEER IS MEDIATION NIET GESCHIKT?

Hoewel mediation in veel gevallen de voorkeur verdient boven een juridisch procedure is het niet altijd mogelijk. Mediation vindt namelijk plaats op basis van vrijwilligheid. Hierbij wordt niemand tot iets verplicht. Dit betekent dat zowel u, als u voormalig partner, bereid moeten zijn om het gesprek aan te gaan, naar elkaar te luisteren en tot het maken van concessies. Soms kunnen oplopende spanningen of een gebrek aan veiligheid of motivatie een constructief gesprek in de weg staan. Voor deze gevallen geldt dat er gekeken moet worden naar een andere oplossing.

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie?

Maak dan een gratis (online) kennismakingsgesprek.